Özgürlük ve Aşk Arasında

Continue

ŞULE ÇİZMECİ

Bir zamanlar Hint diyarının hükümdarı olan Şehriyar, karısı tarafından aldatılınca içindeki intikam duygusunu her gün güzel bir kadını katlederek bastırır. Bu kurbanlardan biri olan Şehrazat, hayatta kalmak adına geceler boyu hükümdarın ilgisini çekecek masallar anlatır; envai çeşit rengi barındıran Binbir Gece Masalları sayesinde hükümdarı adam eder.
Oyuncular Tiyatro Grubu’nun kurucularından yönetmen ve oyuncu Selma Köksal, işte bu masallar arasından günümüze rahatlıkla uyarlanabilecek içeriğe sahip Hasan Ül Basri’nin serüvenini seçerek, kadınların özgürlük ve aşk ikilemini irdeleyen yepyeni bir metin çıkarmış ortaya. Köksal, masalın rengârenk öğelerini ironiyle, müzikle, dansla, göz alıcı dekor ve kostümlerle birleştirip çağdaş bir masal taşımış sahneye.
Sade bir oyunculukla sunulan masal içindeki masal, kanatsız bir aşkı anlatıyor. Hasan Ül Basri’nin karısı Görkem, bir aşka kavuşurken, ona uçma ve özgürlük yeteneği sağlayan sihirli kanatlı mantosunu yıkandığı gölde kaybediyor; kanatsız kalıyor. Bir yanda aşk, bir yanda iki çocuk, öte yanda ise özgürlüğün çağrısı… Bir gün kaybettiği mantosuna kavuşunca uçup gidiyor, arkasında gözü yaşlı kocasını bırakarak… Çok geçmeden Hasan binbir tahlikeyi göze alıp karısının peşine düşerek onu buluyor ve evine getiriyor. Görkem ise kanatsız yaşamına devam ediyor. Oyun sonrası “Peki tüylü manto ne olacak? Uçma isteği ne olacak?” gibi sorularla baş başa kalıyorsunuz. Keşke, daha farklı bir son olabilseydi.
15 yıllık repertuvarında Matmazel Julie, Bahar İsyandır, Bir Orman Gibi, Cüce, Sokağa Bakan Pencere gibi birçok başarılı oyun bulunan Oyuncular Tiyatro Grubu’nun son çalışması olan Binbir Gece farklı ve özgün bir çalışma. Oyunda Gülsüm Soydan, Kaan Erten ve Selma Köksal’ın yanı sıra Hasan Uzma, Aslıhan Eraltan, Nurçin Karabıyık, Ayça Öztürk ve Ayşegül Uçanoğlu rol alıyor. Özgün müzikleri Süleyman Alnıtemiz’e ait olan müzikli oyunun koreoğrafisi Funda Emir’e, kostümleri Berna Sarıtaş’a, ışık tasarımı ise Kamil Fırat’a ait.
Binbir Gece, İstiklâl caddesinde 109 yıllık Rumeli Han’ın ikinci katındaki Cem Safran Sahnesi’nde sahneleniyor. Oyuncular Tiyatro Grubu’nun kurucuları Selma Köksal ve Gülsüm Soydan, iki yıl önce bu tarihi mekânı hem tiyatro salonu, hem kafe olacak şekilde restore ettirmişler. Değişebilir bir sahne düzenine sahip 70 kişilik tiyatro salonu, çeşitli avangard tiyatro gösterilerinin yanı sıra, çok amaçlı kullanıma uygun tasarlanmış. Caddeye bakan kafe bölümü ise 50 kişilik bir kapasiteye sahip. (Radikal)
Tel: (0212) 245 13 14